+45 28 34 42 22 Helle@slankecoachen.dk

Et af de træk, som går igen hos mange af mine klienter er, at de springer morgenmaden over. Enten fordi, de ikke er sultne om morgenen, eller fordi de har for travlt med at smøre madpakker, pakke idrætstøj, sende børn afsted o.s.v.

Det er en rigtig dårlig ide, for morgenmad er dit vigtigste måltid. Når du sover, bruger kroppen de sidste Morgenmad_dit_vigtigste_maaltidnæringsstoffer fra dagen før, og når du vågner, har den brug for at blive tanket op igen. En sund morgenmad kickstarter din forbrænding og sætter gang i reguleringen af dit blodsukker. Uden morgenmad risikerer du at gå “sukkerkold” i løbet af formiddagen, hvor dit blodsukker falder, og så er det nemt at kaste sig over en franskbrødsmad eller et stykke wienerbrød. Der er en tæt sammenhæng mellem overvægt og manglende morgenmad. Jeg siger det lige igen:

Du må ikke springe morgenmaden over!

Det må dine børn i øvrigt heller ikke. Det er for længst bevist, at morgenmad er afgørende for både fysiske præstationer og for hukommelse og koncentration. Det er så vigtigt, så mange skole og gymnasier tilbyder gratis morgenmad, fordi det skaber ro i klassen og forbedrer børnenes indlæring

Hvis dit problem er manglende tid om morgenen, kan du overveje, om nogle af dine morgenrutiner kan laves om. Både skoletasker og madpakker kan gøres klar om aftenen, når der er bedre tid. Måske kan børnene deltage i det eller selv overtage ansvaret. Måske skal du stå en smule tidligere op, så I kan sætte jer ned  og få en rolig stund sammen, før I stryger i alle retninger

Men hvad skal dit vigtigste måltid så bestå af?

Det korte svar er: lidt af det hele. Din krop har brug for alle slags næringsstoffer, når du vågner, og derfor skal din morgenmad indeholde både proteiner, kulhydrater og lidt af de gode, umættede fedtstoffer

Protein

Proteiner er kroppens byggesten, som vedligeholder og opbygger hud, hår, negle og muskler. De indgår i hormonproduktionen og påvirker dit blodsukker og din fedtforbrænding via stofskiftet. Desuden giver proteiner en god og langvarig mæthedsfølelse.

Gode proteinkilder er:

  • æg (røræg, omelet, blødkogt, spejlæg)
  • kød (der findes andet end bacon☺️  , prøv med kyllingefilet eller kalkun)
  • mælkeprodukter (mælk, yoghurt, skyr)
  • sojaprodukter (hvis du vil undgå mælk)
  • proteinpulver (der findes faktisk nogle, som ikke smager forfærdeligt, men vær opmærksom på sukkerindholdet))

Kulhydrater:

Dit blodsukker er lavt, når du vågner, men kulhydrater får det i balance igen. Når kulhydraterne kommer ud i blodet, omdannes de til glukose (sukkerstof) og føres ud i cellerne ved hjælp af insulin fra bugspytkirtlen. I cellerne forbrændes de til energi til muskler og hjerne.

Gode kulhydratkilder er:

  • frugt og bær
  • grønsager
  • gryn (havre, rug, byg, spelt)
  • fuldkorn (som i: undgå hvidt brød)

Fedtstoffer

Du skal ikke være bange for fedt, selv om du gerne vil tabe dig. Fedt i den rigtige (umættede) form og i moderate mængder er vigtigt, fordi det understøtter hjernens produktion af signalstoffer. Desuden er det vigtigt for fordøjelsen, mæthedsfølelsen og energiomsætningen. Det har også vist sig, at monoumættet fedt, som f.eks. findes i mandler og avokado, kan hjælpe med at komme af med det forhadte mavefedt

Gode kilder til fedtstof er:

  • mandler
  • nødder
  • kerner (græskar, solsikke, chia)
  • olier (kokos, oliven, hørfrø)
  • fede fisk (jeg nævner det bare – du behøver ikke spise det☺️ )

Så vidt, så godt, men hvordan får du det omsat til praksis?

Den vigtigste regel er: KEEP IT SIMPLE

En af tidens sundhedseksperter delte forleden opskriften på sin morgensmoothie, som hun påstod, at hun havde laver hver morgen i flere år. Den bestod af ni forskellige ingredienser. Ni! Hvoraf kun de tre kunne købes i mit lokale supermarked. Det holder jo ikke i en hverdag med fuldtidsjob og børn i skole og institution. I hvert fald ikke i min verden.

Hvis du ikke er sulten om morgenen, en en smoothie en glimrende ide, men hold dig til almindelige ingredienser, som er til at få fat på. Ellers bliver det for besværligt,og du bliver fristet til at springe over.

En anden mulighed er et mælkeprodukt med mysli og frisk frugt. Pas på med ristet mysli, der indeholder alt for meget fedt og sukker. Du kan nemt lave din egen ved at blande havregryn med rosiner og hakkede mandler, nødder og kerner. Så ved du også, at der ikke er tilsat andet. Brug fantasien

Hvis du er lige som mig, vil det ikke være nok. Jeg er nemlig sulten om morgenen og skal have noget at tygge på. Ellers føler jeg ikke, at jeg har fået mad. Her hedder løsningen en større portion mysli eller noget grød. Det tager ikke så lang tid at lave, det er ernæringsrigtigt og mættende, og det kan varieres i det uendelige. Og så kan de fleste børn godt lide at starte dagen med noget varmt, når det er koldt udenfor.

Her får du lige en opskrift, som både jeg selv og mine børn har spist jævnligt gennem mange år. Den tager ingen tid at lave i en foodprocessor, og den smager skønt både kold og varm.

Til hver person tager du:

1-1½ dl havregryn afhængig af appetit

1 æble

2-3 dl mælk, vand eller en blanding (evt. med lidt juice)

1 spsk mandler

et lille drys kanel

Kværne, kværne, kværne – og voila! Hvis du foretrækker det varmt, tager det et par minutter i mikroovnen

Velbekomme

Hvis du vil vide mere om, hvorfor havregryn er så gode, selv om de indeholder ret mange kalorier, skal du skrive dig op til mit næste nyhedsbrev. Der sammenligner jeg med andre morgenmadsprodukter og giver flere tips til, hvordan du kan gøre grøden spændende (også for børnene). Du kan også finde inspiration her

Få 10 lette skridt til er slankere og gladere dig

Og modtag mit nyhedsbrev med endnu flere tips til dit vægttab

Tak for din tilmelding. Din link til aktivering kommer i en mail