Det spørgsmål får jeg tit af mine kunder. Blandt andet af Mette (som ringede for at gøre brug af det tilbud, der udløber 1. februar)
Mette er 33 år og har en sød mand og et par dejlige unger på 3 og 5 år. Siden hun fik dem, har hun vejet ti kilo for meget. Det er vigtigt for hende, at børnene får sund mad og gode vaner fra starten, så hun har læst en masse om ernæring i blade og på nettet. Hun bruger meget tid på at købe gode råvarer og lave sund mad til hele familien:
- Magert kød
- Masser af grønsager
- Grøft brød
- Frugt
- Sunde fedtstoffer
- Vand til maden i stedet for saft eller sodavand
- Næsten ingen sukker
Mette taber sig bare ikke
Hvis du har samme problem, begår du måske den samme fejl som hende.
Du ved godt, at du skal begrænse dit forbrug af slik og kager. Men er du også opmærksom på, at det samme gælder for såkaldt “sunde snacks”? Uanset hvor sund en kalorie er, feder den lige så meget som en usund. Selv om du er opmærksom på, HVAD du spiser, er det ikke nok. Du skal også holde øje med HVOR MEGET du spiser. Du kan bogstavelig talt få for meget af det gode
Frugt er dejligt, men frugtsukker har samme virkning på dit blodsukker som almindeligt sukker. Hvis du spiser meget frugt, vil det få dig til at føle øget trang til søde sager, så hold dig til max to stykker om dagen
Mandler er meget populære som sunde snacks, og med god grund. De mætter forholdsvis godt og indeholder masser af det sunde monoumættede fedt. Man kan riste dem, salte dem og rulle dem i alt fra kakao til lakridspulver. Du ved sikkert allerede, at de stimulerer dit vægttab – især modvirker de fedtet omkring maven, som du gerne vil af med. Men ved du også, at mandler indeholder 600 kalorier pr 100g? Næsten det samme som mørk chokolade. Og 50% mere end pomfritter! Der kan være ca. 35 gram mandler i en almindelig kvindehånd. Det er helt fint at have en lille pose mandler med i tasken til, hvis du går sukkerkold eller bliver småsulten, men husk at tælle dem med i regnskabet, når du fører din kostdagbog
En af grundene til at det er en god ide at føre kostdagbog i en periode er, at du bliver tvunget til at lægge mærke til, hvor meget du småspiser af de sunde snacks i løbet af en dag. Tro mig, det kan løbe op i mange flere kalorier, end du forestiller dig.
En anden ting, du skal være opmærksom på, er de andre ingredienser i retterne.
Din hjerne vil så gerne belønne dig for at spise de sunde ting, så den vælger at overse alt det, der følger med.
Din hjerne registrerer, at du spiser et bæger skyr (højt proteinindhold, dygtig pige!) og overser den honningristede muesli på toppen
Din hjerne roser dig for at vælge salatbaren til frokost og overser, at du tog godt rigeligt med feta, pinjekerner og dressing
Din hjerne glæder sig over blomkålen og overser, at den er gratineret under et tykt lag ost og måske har fået en slat fløde for at gøre det ekstra lækkert
Problemet er ,at de andre ingredienser, som gør dine sunde valg ekstra lækre, sagtens kan indholde lige så mange kalorier i sig selv, som du burde spise i et helt måltid. Uden at være klar over det kan du få en stor del af dine daglige kalorier fra sund snacks og det lille ekstra tilbehør.
Derfor taber du dig ikke, selv om du synes, du spiser sundt.
Løsningen? Hold øje med, HVAD du spiser, og HVOR MEGET du spiser. Ikke bare i store træk. Du er nødt til at få øje på det lille ekstra, som sniger sig med.
Det gør du nemmest ved at føre en kostdagbog. Det behøver ikke være så besværligt. Indtal på din mobil og skriv ned i din lille notesbog, når du har en roligt tidspunkt på dagen. Prøv det i hvert fald i et par uger. Du vil blive overrasket.
Trackbacks/Pingbacks